Inlandets Solenergi

Solpaneler

Mer information om solenergi

Ett stort solpanelssystem installerat utomhus omgiven av träd under en klarblå himmel.

Hur mycket kostar solpaneler?

Kostnaden för solpaneler beror på flera olika faktorer, inklusive anläggningens storleken, märke och modell av solpaneler och växelriktare samt installationens komplexitet. En investering i solpaneler kan däremot resultera i betydande långsiktiga besparingar på energikostnaderna.

Markmonterade solpaneler

Fördelar och nackdelar med solpaneler

Det finns flera fördelar med solpaneler, som tidigare nämnts. Det är dock viktigt att överväga några potentiella nackdelar också. Längre ner på sidan hittar du några fördelar och nackdelar med solpaneler

Fördelar och nackdelar med solpaneler

Så fungerar solpaneler och solceller

Solpaneler består av flera mindre seriekopplade solceller. De placeras först på en plats där de exponeras mot solenergi. När en solcell träffas av solljus uppstår spänning mellan cellens fram- och baksida. Med hjälp av en ledning mellan skikten bildas det ström (likström).

Den likström som bildas av solcellerna omvandlas sedan till växelström i en växelriktare för att kunna användas i husets vägguttag på 230 V.

Ett hus med blå fasad täckt av solpaneler på taket mot en klarblå himmel.

Solpanel? Solcell? Vad är skillnaden?

En solpanel är uppbyggt av flera seriekopplade solceller. Varje solcell har en spänning på ungefär 0,5 V, vilket innebär att en solpanel med 10 st solceller får en total spänning på ca 5 V (även kallat Vmp, Voltage at Maximum Power).

De flesta solpanelerna som används på villatak idag består av 60 – 72 st seriekopplade solceller. Vanligt är också att panelen är delad på två, vilket ger totalt 120 – 144 st solceller (uppdelat i två ytor).

 

Få ett kostnadsfritt förslag!


Fördelar och nackdelar med solpaneler

Fördelar:
 • Solpaneler producerar ren, förnybar energi, vilket minskar beroendet av fossila bränslen och minskar koldioxidutsläppen.
 • Solpaneler leder till betydande långsiktiga besparingar på energikostnaderna, eftersom de producerar gratis el när de väl installerats.
 • Solpaneler ökar värdet på en fastighet, vilket gör det till en klok investering för husägare.
 • Solpaneler kräver lite underhåll och har en lång livslängd, vanligtvis 25-30 år.
 • Solpaneler minskar beroendet av elnätet och ökar självförsörjningen.
 • Solpaneler kan anpassas för att passa en mängd olika utrymmen och energibehov, vilket gör dem till en mångsidig energilösning.

Nackdelar:

 • Den initiala investeringen i solpaneler kan bli kostsam, vilket gör det svårt för vissa husägare att ha råd.
 • Solpaneler är beroende av solljus och kan producera mindre energi under molniga eller mulna dagar.
 • Vissa husägare kan tycka att solpanelernas estetik inte är tilltalande, eftersom de kan vara skrymmande och märkbara på hustaken.
 • Installationsprocessen kan vara komplex, kräver professionell installation och kan ta flera dagar att slutföra.
 • Solpaneler kanske inte är ett genomförbart alternativ på platser med strikta regler och förutsättningar, exempelvis detaljplaner, Q- eller K-märkta hus/områden m.m.

Sammantaget är det viktigt att överväga både fördelarna och nackdelarna med solpaneler innan du bestämmer dig för om de är rätt energilösning för ditt hem eller företag.

Vanliga frågor och svar
FAQ

Hur många soltimmar har Västerbotten?

Enligt data från SMHI har Västerbotten 1 900 soltimmar under ett normalår. Som mest har Västerbottens län haft ca 2 300 soltimmar på ett kalenderår (år 2018), och som minst soltimmar ca 1 500 (år 1998).

Antalet soltimmar i Västerbotten är något mer än genomsnittet för Sverige.