Solpaneler i Åsele – din lokala leverantör
Satsa på solenergi i Åsele – en av Sveriges solrikaste inlandskommuner. Med Inlandets Solenergi får du en komplett lösning, skräddarsydd för din fastighet och vårt lokala klimat. Våra lösningar för solel är anpassade för både privatpersoner och företag. Du får en professionell installation, optimerad för att minska dina energikostnader och göra dig mindre beroende av elnätet.
Anpassat efter din fastighets förutsättningar
Oavsett om du vill ha solpaneler på ett bostadshus, en lantbruksfastighet eller en industribyggnad designar vi lösningen efter dina behov och mål. Vårt fokus ligger på kvalitet, trygghet och långsiktig besparing.
Därför är Inlandets Solenergi rätt val i Åsele
Som certifierade installatörer med lång erfarenhet vet vi hur man utformar solcellsanläggningar som håller vad de lovar – även här i inlandets utmanande klimat. Vi levererar din lösning med fokus på kvalitet, driftsäkerhet och anpassning till fastigheten.

Batterilagring som förstärker effekten
Vill du lagra överskottet från din solel? Vår smarta batterilösning gör det möjligt att använda din egen solenergi kvällstid eller när elnätet inte levererar. Det är smart, effektivt och, kanske framför allt, en stor trygghet.
Kontakta oss för gratis offert på solpaneler!
Få ett kostnadsfritt förslag!
Mer information om solenergi

Hur mycket kostar solpaneler?
Kostnaden för solpaneler beror på flera olika faktorer, inklusive anläggningens storleken, märke och modell av solpaneler och växelriktare samt installationens komplexitet. En investering i solpaneler kan däremot resultera i betydande långsiktiga besparingar på energikostnaderna. Privatpersoner kan även få skattereduktion på installationen.

Fördelar och nackdelar
Det finns flera fördelar med solpaneler. Rent ekonomiskt ger det betydande kostnadsbesparingar på energiräkningar över tid, eftersom solen är en kostnadsfri energikälla efter den initiala investeringen för installationen. Det är dock viktigt att överväga några potentiella nackdelar också. Läs mer om fördelar och nackdelar lite längre ned på sidan.

Så fungerar solpaneler och solceller
Solpaneler består av flera mindre seriekopplade solceller. De placeras först på en plats där de exponeras mot solenergi. När en solcell träffas av solljus uppstår spänning mellan cellens fram- och baksida. Med hjälp av en ledning mellan skikten bildas det ström (likström).
Den likström som bildas av solcellerna omvandlas sedan till växelström i en växelriktare för att kunna användas i husets vägguttag på 230 V.

Solpanel? Solcell? Vad är skillnaden?
En solpanel är uppbyggt av flera seriekopplade solceller. Varje solcell har en spänning på ungefär 0,5 V, vilket innebär att en solpanel med 10 st solceller får en total spänning på ca 5 V (även kallat Vmp, Voltage at Maximum Power).
De flesta solpanelerna som används på villatak idag består av 60 – 72 st seriekopplade solceller. Vanligt är också att panelen är delad på två, vilket ger totalt 120 – 144 st solceller (uppdelat i två ytor).
Fördelar och nackdelar med solpaneler
Fördelar:
- Solpaneler producerar ren, förnybar energi, vilket minskar beroendet av fossila bränslen och minskar koldioxidutsläppen.
- De leder till betydande långsiktiga besparingar på energikostnaderna, eftersom de producerar gratis el när de väl installerats.
- De ökar värdet på en fastighet, vilket gör det till en klok investering för husägare.
- De kräver lite underhåll och har en lång livslängd, vanligtvis 25-30 år.
- De minskar beroendet av elnätet och ökar självförsörjningen.
- De kan anpassas för att passa en mängd olika utrymmen och energibehov, vilket gör dem till en mångsidig energilösning.
Nackdelar:
- Den initiala investeringen kan bli kostsam, vilket gör det svårt för vissa husägare att ha råd.
- De är beroende av solljus och kan producera mindre energi under molniga eller mulna dagar.
- Vissa husägare kan tycka att solpanelernas estetik inte är tilltalande, eftersom de kan vara skrymmande och märkbara på hustaken.
- Installationsprocessen kan vara komplex, kräver professionell installation och kan ta flera dagar att slutföra.
- De kanske inte är ett genomförbart alternativ på platser med strikta regler och förutsättningar, exempelvis detaljplaner, Q- eller K-märkta hus/områden m.m.
Sammantaget är det viktigt att överväga både fördelarna och nackdelarna med solpaneler innan du bestämmer dig för om de är rätt energilösning för ditt hem eller företag.
Hur många soltimmar har Västerbotten?
Enligt data från SMHI har Västerbotten 1 900 soltimmar under ett normalår. Som mest har Västerbottens län haft ca 2 300 soltimmar på ett kalenderår (år 2018), och som minst soltimmar ca 1 500 (år 1998).
Antalet soltimmar i Västerbotten är något mer än genomsnittet för Sverige.